Populair: sedum als bodembedekker

Sedums zijn kleine vetplanten die zich goed kunnen weren tegen extreme weereigenschappen. Doordat ze zichzelf goed kunnen onderhouden, groeien ze heel makkelijk en ziet het er ook nog eens uit als een kleurrijk geheel. Van hevige vorst tot felle zon, sedumplanten kunnen het allemaal goed hebben.

Binnen deze grote plantenfamilie zijn er veel diverse soorten. Een groot gedeelte hiervan kan goed worden gebruikt als bodembedekker. Dit geldt zowel voor daken als voor (rots)tuinen. De kleinere soorten hebben decoratieve bladeren en stengels, twijfel de grotere planten enorme bloemschermen kunnen hebben.

Sedummatten bij de SedumSpecialist

Soorten sedum voor in de tuin en op het dak

Er bestaan maar liefst zo’n 600 diverse soorten sedum. De gekweekte soorten kunnen we grofweg in twee categorieën verdelen, namelijk klein en groot. De hogere sedumplanten kenmerken zich om een vrij grote bladeren met lange stengels en grote bloemschermen. Dit type sedum wordt ook wel hemelsleutel genoemd. De kleine sedumsoorten worden ongeveer 10 tot 20 centimeter groot. De bladeren hiervan zijn meer gedrongen en de bloemen kleiner van formaat. De planten in laatstgenoemde categorie vallen onder de vetkruiden. Deze zijn ideaal om te gebruiken als bodembedekker in de tuin, maar ook voor op het dak.

Sedumdaken van blije klanten

Welke vetkruiden zijn te gebruiken als bodembedekker?

Er zijn heel sedum soorten die mooi tot hun recht komen als bodembedekker. Overweegt u ook om sedum aan te schaffen, dan zult u ontdekken dat er veel variatie is in deze kleine vetplantjes. door combinaties te maken en ze af te wisselen, maakt u een mooi tapijt van kleuren en vormen. De sedumplanten bloeien in verschillende jaargetijden, en dus heeft u van de lente tot de herfst altijd wat moois te zien. Populaire soorten zijn:

  • S. Acre. Wordt ook wel muurpeper genoemd en is in Nederland inheems. Staat bekent om korte, gedrongen stengels met dikke druppelvormige bladeren en gele bloemen.
  • S. Album. Aantrekkelijke plant met dikke, naaldvormige blaadjes met een rode waas. De kleur varieert van wit tot witroze.
  • S. Floriferum. Grote sedumplant, waarvan de bladeren kartelranden hebben. De bloeistengels zijn lang en hebben goudgele bloemen.
  • S. Hispanicum. Lijkt op dennetakken door zijn lange, donkergroene lancetvormige bladeren. De bloemen hebben een roze kleur.
  • S. Kamtschaticum. Grote, platte plant met ronde rozetten. Kleur varieert van lichtgroen tot groen met een gele tekening op het blad.
  • S. Reflexum. Aantrekkelijke, blauwgroene bladeren lijken veel op dennetakken. De bloemen zijn geel van kleur.
  • S. Sieboldii. De stengels van deze plant kunnen wel 20 cm lang worden met halvemaan vorm en kartels. De bloemen van deze sedumsoort zijn felroze.
  • S. Spurium. De bladeren zijn halvemaanvormig met karteltjes die in rozetten aan de stengels zitten. Deze soort heeft een groen met roze waas of is helemaal roze.

Makkelijk en snel een oppervlakte bedekken met sedum

Met sedummatten

Wanneer u een snelle oplossing wilt voor uw tuin of dak, kunt u ervoor kiezen om voorgekweekte sedummatten te plaatsen. Deze matten zijn direct gereed voor plaatsing. Het is eenvoudig zelf te plaatsen en dus kunt u vrijwel meteen genieten van het groene resultaat.

Bij de kweek van deze sedummatten maken we gebruik van 13 verschillende soorten sedum. De begroeiing vindt plaats op een kokosvezelmat en substraat dat speciaal is ontwikkeld voor de kweek van sedum. Bij levering van de matten, kunt u ongeveer 6 tot 8 soorten sedum terugvinden.

Met sedum cassettes

Sedum cassettes zijn ideaal wanneer u een plat of heel licht hellend dak heeft. U kunt het zo zijn: die cassettes dienen in feite als een soort plantenbak met drainagefolie, waar een mengsel van jonge sedumplantjes in groeit.

De cassettes zijn supermakkelijk in elkaar te klikken. Hierdoor creëert u een egale sedum bodembedekking. Ze zijn niet alleen eenvoud aan te leggen, maar hebben ook vrijwel geen onderhoud nodig. Weet u niet zeker of uw dakconstructie een groendak kan dragen? Vuistregel: kunt u lopen op uw dak, dan kan er sedum op worden geplaatst.

Onderhoud van sedum als bodembedekker

Sedum heeft over het algemeen maar weinig verzorging nodig, zowel op het dak als in de tuin. De vetplanten doen het vooral goed op arme grond, gemengd met zand of steensplit. Na aanplanting dient u er rekening mee te houden de planten een aantal weken lang goed te bewateren. Dit komt het wortelen ten goede. Vervolgens zijn uw bodembedekkers in staat om hun eigen vocht vast te houden.

Het enige waar u goed op moet letten, is dat andere tuinplanten en onkruid de lage sedumsoorten niet gaan overwoekeren. Controleer dus regelmatig of het nodig is om onkruid weg te halen. Voor een mooi en gezond groendak kunt u eventueel bemesting gebruiken, zoals Groendak Mest of Groendak Nutrition.

SEDUMDAK AANSCHAFFEN? LET OP DAT JE NIETS VERGEET!

Verschillende toebehoren voor uw sedumdak

Wilt u ook sedum als bodembedekker? Zeker als u ervoor kiest om sedum op uw dak te plaatsen, zijn er enkele dingen waar u rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld of uw dak wel wortelwerend is. En of uw dak wel of geen dakopstand heeft. In dit soort situaties zouden wortelwerend folie en een dakrandprofiel uitkomst kunnen bieden. Maar in onze webshop vindt u nog veel meer handige items voor uw groendak.

Belangrijke items: bladvangers en bolroosters

Bladvanger
Heeft u een plat dak met een horizontale afvoer, zoals op de linkerafbeelding, dan kunt u het beste kiezen voor een bladvanger. De zijuitloop kunt u eenvoudig in uw afvoer plaatsen, om zo verstoppingen van bladeren en andere soorten vuil te voorkomen.

Bolrooster
Bij een verzonken afvoer, zoals is te zien op de rechterafbeelding, is het beter om een bolrooster te gebruiken. De bolrooster biedt bescherming tegen het inrollen van grind. Ook wordt zo voorkomen dat uw afvoer verstopt raakt door bladeren en ander vuil.

Groendaken premie

Soms krijgt u wel tot 50% subsidie op de aanschafwaarde. Lees hier of uw gemeente mee doet.

Voordelen sedum

Waarom sedum? Wij leggen u graag de voordelen uit.

ADVIES VRAGEN MAG ALTIJD!

Iedereen een groendak is onze missie