Wat is een intensief groendak?

Een intensief groendak kenmerkt zich door de dikke beplantingslaag. Zo’n beplantingslaag begint bij 15 centimeter en kan grote planten houden. Door deze relatief dikke beplantingslaag houdt een een intensief groendak meer water vast. Wanneer alle planten op het groendak staan en de grondlaag vochtig is, kan het groendak wel meer dan 700 kg/m2 wegen. Het is daarom van groot belang om van te voren goed te weten of dat uw dak dit gewicht kan dragen. Ook is het belangrijk dat de irrigatie- en drainagesystemen optimaal werken. Als die niet het geval is, zal de dakconstructie overbelast raken.

Omdat intensieve groendaken erg zwaar zijn, komen ze veel voor op bedrijfsgebouwen. Dit zijn vaak grote gebouwen met een zware dakconstructie die de groendaken goed kunnen dragen. Daarnaast zijn deze groendaken ook te vinden in grotere steden. Gemeentes creëren zo een groenere omgeving. Op dit soort intensieve groendaken kunnen diverse soorten grassen, bodemdekkers, bloemen en zelfs bomen staan. Vaak lopen er ook looppaden tussen de plantsoenen. In tegenstelling tot een extensief dak, kun je een intensief groendak niet zelf installeren.

intensief groendak sedummatten biodiversiteit
intensief groendak aanleggen
intensief groendak substraat

Intensieve groendaken en premies

De groendak subsidies die gemeenten verstrekken kunnen zeer van elkaar verschillen. Het is daarnaast goed om te weten dat sommige gemeenten onderscheid maken tussen intensieve en extensieve groendaken. Als u een groendak op uw woning wilt, dan zal het vaak gaan om een extensief groendak. Het dak van een reguliere woning kan het gewicht van een intensief groendak namelijk lang niet altijd dragen. Overigens lijken intensieve daken ook meer op een tuin. De subsidie regelingen voor een intensief groendak zijn vaak wel gunstiger omdat zo’n groendak meer water vasthoudt.

verschil intensief extensief groendak

Groendak op rol intensiefIntensief groendak lichtgewicht

SedumSpecialist biedt goede sedumpakketten voor particulieren. U heeft hierbij de keuze uit twee gewichtsklasse, namelijk 45 en 55 kilo in natte toestand. Beiden kunnen geplaatst worden op daken met een hellingshoek tot 15 °c. De vegetatiematten bestaan uit 8 tot 12 soorten.

Heeft u interesse in een groendak? Bekijk de pakketten in onze webshop!