Een subsidie voor uw groendak?

Het klimaat is zeer aan verandering onderhevig. Hierdoor kunnen de rioleringen fikse regenbuien niet meer aan, met als gevolg een slechte afwatering en ondergelopen straten. Daarom zijn er steeds meer gemeenten bezig met het nemen van duurzame maatregelen voor een beter milieu, waaronder het verstrekken van subsidies om de toepassing van groendaken te stimuleren.

“De subsidie kan oplopen tot wel 50% van de totale kosten”

Voor u kan het dus flink wat voordeel opleveren om een subsidie aan te vragen voor uw groendak en daken van buurtbewoners. Zo is het in veel gevallen mogelijk om samen met uw buren of VME een subsidieaanvraag in te dienen. Dit wordt zelfs gestimuleerd. U houdt zo zelf tijd, geld en energie over en de gemeente kan in rap tempo een wijk vergroenen. Kijk daarom altijd of het in uw gemeente mogelijk is om samen te werken. Let er altijd op dat u de juiste documenten meelevert, waaronder een bankafschrift kopie van het rekeningnummer van de VME en een lijst met deelnemende buurtbewoners en contactpersonen.

Hoe werkt dat precies?

Subsidie aanvragen

Vragen over de subsidieregeling? Laat het ons weten!

Wat heeft u nodig?

  • Een ingevuld groendak subsidieformulier van uw gemeente.
  • Een offerteaanvraag van het bedrijf dat het groene dak levert en/of plaatst.
  • Een tekening van het desbetreffende dak incl. afmetingen.
  • Foto’s van het deelnemend dak.
  • Evt. een bouwkundig rapport indien het dak versteviging vereist.
  • Bij huur een ondertekend formulier van de eigenaar.

Groendaken voor ondernemers

In sommige gevallen kunnen ondernemers geen gebruikmaken van de gemeentelijke groendak premie. Betekent dit dan einde groendak? Nee! Er zijn namelijk diverse fiscale regelingen die u kunt toepassen, waaronder de Milieu-Investeringsaftrek (MIA). U betaalt dan minder belasting vanwege de investering die u doet in het milieu. Vraag de MIA binnen 3 maanden nadat u opdracht heeft gegeven om een groendak te laten plaatsen aan. Zo wordt de investeringsaftrek tijdig in behandeling genomen. Twijfelt u of u recht hebt op een groendak subsidie? Check dit dan altijd bij uw eigen gemeente.

Regeling verschillend per gemeente

Iedere gemeente heeft haar eigen manier om de beschikbare geldpotjes te verdelen. Het kan daardoor voorkomen dat er in uw gemeente geen subsidie voor groendaken beschikbaar is. Dat zou betekenen dat u de volledige kosten zelf betaalt. De meeste gemeenten die een groendak subsidie verstrekken, willen maximaal 50% meebetalen. Staat er in het reglement niet dat dit maximaal 50% van de aanschafkosten is? In dat geval mag je het bedrag volledig gebruiken voor het aanleggen van een groendak.

Om het aanvragen van een subsidie zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we speciaal voor u de deelnemende gemeenten op een rijtje gezet. Staat uw gemeente hier niet tussen, dan kunt u rechtstreeks informeren bij het loket Premies van uw gemeente. Zij helpen u graag verder. Verstrekt uw gemeente wel een groendak subsidie, maar staat deze nog niet vermeld in onze lijst? Laat het ons weten, samen houden we de lijst actueel.

groen dak van de sedumspecialist
HEEFT U TIPS OF MISSEN ER STEDEN? LAAT HET ONS WETEN.

Bekijk per provincie de subsidieregeling van uw gemeente