Onderhoud groendak

Sedumplanten hebben het imago dat ze onverwoestbaar zijn. Ze hebben daardoor vrij weinig onderhoud nodig, maar een onderhoudsvrij groendak bestaat helaas niet. U zult ongeveer 2 á 3 keer per jaar onderhoud moeten plegen aan uw groendak, Nu komt u met aandacht en liefde ook al een heel eind, dus laat u door het woord ‘onderhoud’ niet afschrikken!

Waar bestaat het onderhoud van mijn groendak uit?

Het onderhoud aan uw groendak bestaan uit drie hoofdonderdelen:

  1. Bewatering
  2. Onkruid verwijderen
  3. Bemesting

De werkzaamheden nemen niet veel tijd in beslag en ze zijn bovendien ook nog eens heel eenvoudig door u zelf uit te voeren. Aangezien sedumplanten erg sterk zijn, kunt u hiervoor prima op uw groendak lopen. Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat u dit te vaak doet en ook zeker niet als de plantjes bevroren zijn. Door voorzichtig met uw groendak om te gaan, voorkomt u schade.

Aan de slag

1. Onkruid verwijderen

De groei van onkruid op groendaken begint in het voorjaar en bestaat voornamelijk uit grassen en zaaiingen van bomen. Het is van belang om het onkruid op tijd te verwijderen, zodat u voorkomt dat het helemaal uitzaait. Onkruid verwijderen is geen prettig klusje, maar door dit tijdig te doen scheelt het u een hoop werk. Als er graspollen tussenzitten, kunt u deze er gewoon uittrekken. Trekt u per ongeluk een stukje sedum mee? Geen probleem! U kunt de sedum weer terugleggen en deze zal vanzelf weer vastgroeien.

Hardnekkig onkruid kunt u verwijderen met passend tuingereedschap. Let er wel op dat u het gereedschap niet te diep in de grond steekt. U kunt de drainagelaag en de dakbedekking anders lelijk beschadigen.

Onkruid verwijderen, dat vindt niemand leuk. Wij begrijpen dat, maar raden u toch af om bestrijdingsmiddelen in te zetten. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen kan immers de biodiversiteit aantasten. Schiet het onkruid sneller uit de grond dan dat u het kunt plukken? Kies dan voor een biologisch middel en gebruik dit enkel op het onkruid. Het is belangrijk om hiermee zoveel mogelijk uit de buurt van het sedum te blijven.

2. Bemesting

We vallen misschien in herhaling, maar het is nu eenmaal zo: sedum is echt sterk! Wilt u uw planten nou echt oersterk maken en kunnen genieten van een mooi en gezond groendak? Voorzie uw planten dan van de juiste bemesting! De beste tijd om te bemesten is april/mei en september/oktober. U kunt hier voor onze Groendak Mest of Groendak Nutrition gebruiken. De hoeveelheid mest die u nodig heeft hangt af van van de opbouw van de lagen en de dikte van van de substraatlaag. Heeft u advies nodig over hoe u uw groendak kunt voorzien van de juiste (hoeveelheid) bemesting? Neem contact met ons op!

Tip: Wanneer u uw groendak heeft bemest, is het belangrijk dat u de tegels en de dakrand goed schoonspoelt. Er kan door de mestkorrels namelijk lichte schade worden veroorzaakt.

Standaard te verkrijgen meststoffen raden we niet aan, ze zijn namelijk niet voor groendaken bedoeld. In onze eigen meststoffen is de samenstelling van de voedingsstoffen afgestemd op het sedum, de grassen en de kruiden. Zo heeft gegarandeerd het beste eindresultaat!

3. Bewatering

Sedum kan best een tijdje zonder water, maar die tijd is uiteraard niet oneindig. Bij een langdurige droogte van een week of 4, kan het groendak wel wat water gebruiken. Dan moet u uw groendak in zijn geheel met water verzadigen.

Als uw groendak in een droge periode is aangelegd, adviseren wij om de plantjes even flink water te geven. Dit moet 3 dagen na de aanleg gebeuren en daarna is verdere bewatering niet meer nodig. Tenzij het natuurlijk weer langdurig droog is.

Advies

Heeft u na het lezen toch nog vragen over het onderhoud van uw groendak? Via onze contactpagina kunt u uw vragen stellen.

Meer advies: Voordelen | Welke pakket moet ik kiezen

sedum kopen groen dak plaatsen woonhuis