Zelf een groendak aanleggen

Wist u dat het aanleggen van uw eigen groendak supermakkelijk is? Ook zonder groene vingers is het plaatsen van een sedumdak iets wat u eenvoudig zelf kunt doen. Met onze aanleginstructies helpen we u graag op weg!

Instructies voor het plaatsen van een groendak

Het kiezen van een groendak is nog niet zomaar gedaan. Want gaat u voor een traditioneel of een lichtgewicht groendak? Sedummatten of trays? Welk groendak u ook kiest, met onze aanleginstructies nemen we u stap voor stap mee naar een mooi bloeiend dak vol groen. Let goed op, onze aanleginstructies zijn geschikt voor daken met een maximale dakhelling tussen 10 en 20 graden.

Aanleginstructies van onze groendak pakketten

Traditioneel groendak plaatsen

Op deze pagina vindt u het uitgebreide stappenplan van ons meest verkochte pakket, namelijk het traditionele groendak. Dit type groendak bestaat uit een drainage met filtervlies, daktuinsubstraat en een sedummat, waarop wel 8 tot 12 soorten sedum te vinden zijn. Een traditioneel groendak kan zeer goed geplaatst worden op platte daken met een maximale dakhelling van 15 graden.

Voorbereidingen

  • Let op de veiligheidseisen waar u aan moet voldoen om te werken op hoogte (bijv. dakrandbeveiliging, valbescherming, veiligheidshelmen).
  • Maak een realistische planning ten aanzien van transport, personeel, verticaal transport en/of ander materiaal.
  • Wijs een locatie aan waar de pallets met vegetatiematten direct na het lossen tijdelijk geplaatst kunnen worden.
  • Controleer de mogelijkheid om het groendak direct na installatie te verzadigen met water.

Wat te doen na levering

  • Zet de pallets met vegetatiematten zoveel mogelijk in de schaduw.
  • Houd met het uitrollen van de vegetatiematten rekening met de weersomstandigheden. Bij warm weer is een snelle verwerking een vereiste.
  • Verdeel – afhankelijk van de toegestane maximale dakbelasting – de materialen over het dakoppervlak.
  • Let er bij het dragen van de vegetatiemat op dat het uiteinde van de rol altijd bovenop ligt.

In 9 stappen zelf een groendak aanleggen

Aanleggen plaatsen groendak 1

Stap 1 – Schoonmaken
Start met het schoonvegen van het dak. Bekijk of het dak niet beschadigd is en zorg dat uw dak helemaal waterdicht is.

Aanleg groendak 2

Stap 2 – Wortelwerend folie (optioneel)
Wij adviseren om wortelwerende folie te gebruiken. Dit is ter bescherming van uw dak. Bij het plaatsen van de folie is het belangrijk dat u een overlap van 50 cm hanteert.

Plaatsen groendak 3

Stap 3 – Beschermdoek (optioneel)
Uw dak kunt u beschermen met een beschermdoek. Plaats deze tot aan de rand en zorg hierbij voor een stukje overlap zodat alles goed aansluit.

Aanleg plaatsen groendak 4

Stap 4 – Aanbrengen drainage
Het kan handig zijn om de drainage op de grond op maat te snijden. U rolt de drainagebanen dan tot aan de dakrand en zorgt ervoor dat alles is bedekt. Let op: Snij nooit op uw dakbedekking zelf.

Groendak aanleggen 5

Stap 5 – Profielen plaatsen
Het is belangrijk dat de waterafvoer zowel vrij is van folie als beschermdoek en drainagelaag. Gebruik een bolrooster of een bladvanger. Plaats de scheidingsprofielen tussen de 20 tot 30 cm van de rand van uw dak. De L vorm wijst richting het grind wat later geplaatst wordt.

Groendak plaatsen aanleggen

Stap 6 – Substraat aanleggen
Bij deze stap is een hark handig. Zorg dat de daktuinsubstraat goed wordt verdeeld en dat u de juiste hoogte heeft. De substraatlaag moet goed vochtig zijn voordat u de sedummatten gaat plaatsen.

Aanleg plaatsen groendak

Stap 7 – Grind aanbrengen
Verdeel het grind tussen het profiel en de dakrand. Zorg dat de grindlaag even hoog is als de hoogte van het scheidingsprofiel.

Plaatsen aanleggen groendak

Stap 8 – Sedummatten uitrollen
Rol de matten uit over de laag substraat en leg het einde van de rol tegen de dakrand. Plaats eerst een aantal centimeters en kijk of deze de juiste positie heeft, rol daarna pas door. Met een stevig kartelmes kunt u de matten op de gewenste maat knippen. Zorg dat de banen goed op elkaar aansluiten en dat er GEEN overlap is. Kale plekken kunt u opvullen met reststukken.

Aanleg plaatsen groendak

Stap 9 – Irrigeren 
Als u de sedum heeft aangelegd moet u deze meteen goed vochtig maken totdat de substraat laag helemaal vol water zit. Dit resulteert in goede doorworteling van de sedum planten. Als er een droge periode is, moet u het groendak regelmatig bevochtigen tijdens het aanleggen.

GEEN KEUZE STRESS, WIJ LEGGEN HET AAN JE UIT!

SedumSpecialist biedt diverse groendak pakketten aan

Klaar om te beginnen met de aanleg van uw eigen groendak? Dan kunt u de nodige producten in huis halen. Speciaal voor u hebben we verschillende groendak pakketten samengesteld. Hieronder kunt u ze bekijken en vergelijk zodat u precies weet wat u nodig heeft.

Sedumtray Click ‘n Go Light per m²

Oorspronkelijke prijs was: €56,95.Huidige prijs is: €49,95. incl BTW

Sedumtray Click ‘n Go per m²

Oorspronkelijke prijs was: €63,95.Huidige prijs is: €55,00. incl BTW

Lichtgewicht 45kg per m² (70mm)

Oorspronkelijke prijs was: €49,95.Huidige prijs is: €46,95. incl BTW

Pakket Traditioneel per m² (80-90 mm)

Oorspronkelijke prijs was: €54,95.Huidige prijs is: €49,95. incl BTW