Een groen dak: wat is het?

Een groen dak, ook wel sedumdak of vegetatiedak genoemd, is een mooie manier om uw leefomgeving te vergroenen. Groene daken worden steeds populairder. Niet zo gek, gezien gemeenten en organisaties meer aandacht besteden aan milieuvriendelijke bedrijfsvoering in de vorm van groendak premies.

Het hebben van een dak vol sedum heeft meerdere voordelen. Zo levert u met een groen dak een bijdrage aan het milieu, krijgt uw woning meer waarde en bespaart u energie. Een win-winsituatie dus. Bekijk onze groen dak pakketten of vraag direct een offerte aan.

Groendaken van blije klanten

GEEN KEUZE STRESS, WIJ LEGGEN HET AAN U UIT

SedumSpecialist biedt 4 groen dak pakketten

Sedumtray Click ‘n Go Light per m²

Oorspronkelijke prijs was: €56,95.Huidige prijs is: €49,95. incl BTW

Sedumtray Click ‘n Go per m²

Oorspronkelijke prijs was: €63,95.Huidige prijs is: €55,00. incl BTW

Lichtgewicht 45kg per m² (70mm)

Oorspronkelijke prijs was: €49,95.Huidige prijs is: €46,95. incl BTW

Pakket Traditioneel per m² (80-90 mm)

Oorspronkelijke prijs was: €54,95.Huidige prijs is: €49,95. incl BTW

De voordelen van groene daken

  • Absorbatie: zware buien wordt vlot geabsorbeerd waardoor een waterbuffersysteem overbodig wordt.
  • Doe-het-zelf: met onze aanleginstructies- en video’s is het supermakkelijk om uw eigen groen dak aan te leggen.
  • Van CO2 naar zuurstof: sedum filtert fijnstof uit de lucht en zet CO2 om in zuurstof. U draagt dus bij aan een schonere lucht.

 

  •  Lagere omgevingstemperatuur: sedum neemt voor 50% zonlicht op en reflecteert ook nog eens 30%. Uw airco hoeft hierdoor minder hard te werken.
  • Hoger rendement op zonnepanelen: de lagere temperatuur zorgt voor meer rendement op uw zonnepanelen.
  • Dempt omgevingsgeluid: sedumplantjes fungeren als geluidsbarrière waardoor u zowel binnen als buiten meer omgevingsrust ervaart.

 

Het aanleggen van uw eigen groen dak, hoe doet u dat?

Sedummatten op uw groen dak

Bekijk hier hoe u zelf een traditioneel groen dak aanlegt. Deze handige video van 5 minuten legt het helemaal aan u uit.

Sedumtray op uw groen dak

Wij zijn gestart met de verkoop van sedumtrays ook wel sedumdak cassettes genoemd. Normaal en lichtgewicht.

Bij een groen dak hoort grind

Heeft u een mooi groen dak pakket uitgezocht, dan bent u nog niet helemaal klaar. Met de juiste afwerking van uw sedumdak kunt u het verschil maken. Het is dan ook zeer aan te bevelen om hier aandacht aan te besteden. Hoe u uw groen dak die finishing touch geeft? Grind!

Met grind creëert u een vegetatievrije zone langs uw dakrand, dakraam of lichtkoepel. Dit zorgt niet alleen voor een mooie afwerking, maar heeft ook een hele belangrijke functie. Het grind voorkomt namelijk dat slib, vuil en ander viezigheid in uw afvoer terecht kan komen. Zo gaat u verstoppingen tegen. Het grind kunt u het beste gebruiken in combinatie met een bladvanger of bolrooster.

SEDUMDAK AANSCHAFFEN? LET OP DAT JE NIETS VERGEET!

Verschillende toebehoren voor uw groen dak

Bij de aanschaf van een sedumdak is het goed om rekening te houden met enkele aandachtspunten. Is uw dakbedekking bijvoorbeeld wel wortelwerend? En heeft uw dak wel of geen dakopstand? Wortelwerend folie en een dakrandprofiel kunnen hierbij uitkomst bieden. Nog meer handige items vindt u in onze webshop.

Belangrijke items: bladvangers en bolroosters

Bladvanger
Heeft u een plat dak met een horizontale afvoer zoals op de linker afbeelding, dan kunt u gaan voor een bladvanger. Zo zorgt u ervoor dat bladeren en andere soorten vuil niet in uw afvoer terecht kunnen komen.

Bolrooster
Een bolrooster is ideaal voor een verzonken afvoer die u ziet op de rechter afbeelding. Zo voorkomt u dat er grind in de afvoer komt. Bovendien kan de afvoer niet verstopt raken door bladeren en ander vuil.

Onderhoud

Hoewel sedumplanten weining onderhoud nodig hebben, bestaat er helaas niet zoiets als een onderhoudsvrij groen dak. Toch wil dit niet zeggen dat u wekelijks het dak op moet. Het is van belang dat u in de gaten houdt dat de afvoer niet verstopt raakt. Verder is het goed om 2 à 3 keer per jaar het onkruid tussen de plantjes te verwijderen en het sedum bij aanhoudende droogte water te geven. Voor een mooi en gezond sedumdak kunt u de planten het beste een keer in het jaar bemesten. Hiervoor kun je Groendak Mest of Groendak Nutrition gebruiken.

Groendak premie

Soms krijgt u wel tot 50% van de aanschafwaarde terug. Lees hier of uw gemeente mee doet.

Voordelen sedum kopen

Waarom eigenlijk? Wij leggen aan u uit wat de voordelen zijn van sedummatten kopen.

ADVIES VRAGEN MAG ALTIJD!

Iedereen een groendak is onze missie