Deze aanleginstructie is geschikt voor daken met een maximale dakhelling van 5 graden.

Zelf een groendak aanleggen

Het plaatsten van een traditioneel groendak kunt u eenvoudig zelf. Zeker met de instructievideo die u hiernaast zit. De video duurt ongeveer 5 min en geeft tekst en uitleg. Ging het allemaal te snel, dan kunt u natuurlijk ook nog rustig onderstaand stappenplan doorlezen.

Instructies voor een traditioneel groendak

Voor het aanleggen van een groendak zijn verschillende voorbereidingen nodig. Hieronder leest u wat u allemaal moet doen na de levering van het traditioneel groendak pakket.

Voorbereidingen

  • Let op de veiligheidseisen waar u aan moet voldoen om te werken op hoogte (bijv. dakrandbeveiliging, valbescherming, veiligheidshelmen).
  • Maak een realistische planning ten aanzien van transport, personeel, verticaal transport en/of ander materiaal.
  • Wijs een locatie aan waar de pallets met sedummatten direct na het lossen tijdelijk geplaatst kunnen worden.
  • Controleer de mogelijkheid om het groendak direct na installatie te verzadigen met water.

Wat te doen na levering

• Zet de pallets met sedummatten zoveel mogelijk in de schaduw.

• Houd met het uitrollen van de sedummatten rekening met de weersomstandigheden. Bij warm weer is een snelle verwerking een vereiste.

• Verdeel – afhankelijk van de toegestane maximale dakbelasting – de materialen over het dakoppervlak.

• Let er bij het dragen van de sedummat op dat het uiteinde van de rol altijd bovenop ligt.

In 9 stappen zelf een traditioneel groendak aanleggen

Aanleggen plaatsen groendak 1

Stap 1 – Schoonmaken
Voordat je begint is het belangrijk dat je dak vrij is van vuil, afval of andere materialen. Wanneer je dit schoonmaakt, check dan meteen of de dakbedekking niet beschadigd is en of het dak waterdicht is.

Aanleg groendak 2

Stap 2 – Wortelwerend folie (optioneel)
Is je dak niet wortelwerend, dan raden we aan om wortelwerende folie te gebruiken en zo je dak te beschermen. Zorg er bij het plaatsen voor dat de folie goed op elkaar aansluit met een overlap van 50 cm.

traditioneel groendak beschermdoek

Stap 3 – Beschermdoek (optioneel)
Kies je ook nog voor een beschermdoek, rol deze dan uit tot de rand en knip het op maat. Het doek moet goed op elkaar aansluiten door middel van een kleine overlap.

traditioneel groendak drainage

Stap 4 – Aanleggen drainagelaag
Voor het plaatsen van de drainage, kun je deze het beste eerst op maat snijden. Let op: doe dit nooit op de dakbedekking zelf, maar bijvoorbeeld op de grond. Rol de drainagebanen vervolgens uit tot de dakrand, haaks over het wortelwerende folie.

Stap 5 – Profielen plaatsen
Zorg altijd dat de afvoer vrij is van folie en drainagelaag voordat je de profielen plaatst. Deze kun je vervolgens afschermen met een bolrooster of een bladvanger. De scheidingsprofielen plaatst je op minimaal 20 tot 30 cm van de dakrand, waarbij de L vorm wijst richting het grind wat later geplaatst wordt.

traditioneel groendak substraat

Stap 6 – Substraat aanleggen
Het daktuinsubstraat verdeel je gelijkmatig met een hark. Hierbij is het belangrijk dat het substraat niet tussen de drainagebanen terechtkomt. Zorg dat je de substraatlaag volledig met water verzadigd voordat je de sedummatten erop legt.

traditioneel groendak grind

Stap 7 – Grind aanbrengen
Het grind stort je tussen het scheidingsprofiel en de dakrand. Voor het grind kun je dezelfde hoogte aanhouden als de hoogte van het scheidingsprofiel.

traditioneel groendak sedummatten

Stap 8 – Sedummatten uitrollen
De sedummatten rol je uit over de substraatlaag. Zorg ervoor dat het uiteinde van de sedummat bovenop ligt en rol vervolgens het uiteinde van de mat voorzichtig terug. De sedummatten kun je, wanneer nodig, op maat maken met een schaar of stanleymes. Laat de banen ZONDER overlap goed op elkaar aansluiten. Evt. kale plekken kun je opvullen met reststukken.

traditioneel groendak irrigeren

Stap 9 – Irrigeren
Ligt alles zoals het hoort, dan is het belangrijk dat je sedummatten gelijk veel water geeft. Hierdoor kunnen de sedumplanten goed doorwortelen. Leg je jouw groendak aan in een droge periode, zorg dan voor voldoende bewatering tijdens het aanleggen.

GEEN KEUZE STRESS, WIJ LEGGEN HET AAN JE UIT!

SedumSpecialist biedt diverse groendak pakketten aan

Bent u er klaar voor om uw eigen groendak aan te leggen, damn kunt u de nodige producten in huis halen. Om op weg te helpen, hebben wij diverse groendak pakketten samengesteld. Hieronder kunt u ze bekijken en vergelijken, zodat u precies weet wat u nodig heeft.