Een groendak: wat is het?

Op een groendak, ook wel sedumdak genoemd, groeit bepaalde vegetatie. In het geval van een groendak bestaat deze vegetatie veelal uit sedum. Dit is een vetplantenfamilie die de mogelijkheid heeft om zichzelf in stand te kunnen houden en zichzelf verder te kunnen ontwikkelen. Hierdoor is sedum onderhoudsarm en zeer geschikt om op uw dak te plaatsen. In de webshop van de SedumSpecialist kunt u terecht voor complete sedumpakketten voor zowel particulieren als voor aannemers die zelf een groendak willen realiseren.

Groendaken van blije klanten

Intensieve en extensieve groendaken

Heeft uw dak een hellingshoek van 1° tot 35°? Dan is het uitermate geschikt om sedum op te leggen. Bij een hellingshoek groter dan 35° is een groendak ook nog zeker mogelijk. Er moeten dan alleen speciale technieken worden toegepast zodat de verschillende groendaklagen op hun plek blijven zitten. In feite bestaan er twee soorten groendaken, namelijk intensieve en extensieve groendaken.

Intensief groendak

Bij een intensief groendak wordt een dak van dezelfde beplanting voorzien als in een tuin. Dit soort groendaken worden daarom ook wel plantendaken of daktuinen genoemd. De begroeiing bestaat vooral uit struiken, planten, grassen, kruiden en soms zelfs bomen. Kiest u voor een intensief groendak, dan is het belangrijk dat uw dakconstructie stevig genoeg is om het gewicht te dragen. Verder is het goed om te weten dat deze daken – evenals reguliere tuinen – veel onderhoud nodig hebben.

Extensief groendak

De vegetatie op een extensief groendak bestaat veelal uit sedum, mossen en kruiden. Hebben we het over de groendaken die wij verkopen, dan bestaat zo’n dak compleet uit vetplantjes, ofwel sedum in diverse soorten. Dit type groendak is zeer onderhoudsvriendelijk. Sedum is van zichzelf namelijk mega sterk. Vergelijk je het met een intensief groendak, dan is dit een stuk goedkoper en bovendien lichter in gewicht. Dat maakt dat een extensief groendak eenvoudiger is te realiseren.

intensief of extensief groendak

Wat is beter, een intensief of extensief groendak?

Er is hier geen sprake van goed of fout. De keus voor het type groendak hangt voornamelijk af van uw persoonlijke voorkeur en wat uw dakconstructie aankan. Kan uw dak het zware gewicht van bomen en struiken niet aan, dan past een extensief groendak beter bij u. Een extensief groendak is goedkoper, makkelijker in onderhoud én u heeft er geen vergunning voor nodig. Dit zijn dus allemaal aspecten waar u rekening mee dient te houden. Voor advies kunt u natuurlijk altijd de SedumSpecialist inschakelen. Wij denken graag met u mee!

GEEN KEUZE STRESS, WIJ LEGGEN HET AAN U UIT

SedumSpecialist biedt 4 groendak pakketten

Sedumtray Click ‘n Go Light per m²

Oorspronkelijke prijs was: €56,95.Huidige prijs is: €49,95. incl BTW

Sedumtray Click ‘n Go per m²

Oorspronkelijke prijs was: €63,95.Huidige prijs is: €55,00. incl BTW

Lichtgewicht 45kg per m² (70mm)

Oorspronkelijke prijs was: €49,95.Huidige prijs is: €46,95. incl BTW

Pakket Traditioneel per m² (80-90 mm)

Oorspronkelijke prijs was: €54,95.Huidige prijs is: €49,95. incl BTW

De voordelen van een groendak

  • Absorbatie: groendaken absorberen regenwater. Daarnaast wordt door het sedum de afvoer van water naar de regenpijp en het riool vertraagd en wordt het regenwater gezuiverd en verdampt.
  • Doe-het-zelf: zeker met onze aanleginstructies is het supermakkelijk om uw eigen groendak aan te leggen.
  • Van CO2 naar zuurstof: sedum filtert fijnstof uit de lucht en zet CO2 om in zuurstof. Een groendak zorgt dus voor een schonere lucht.
  •  Lagere omgevingstemperatuur: sedum neemt voor 50% zonlicht op. Ook wordt voor 30% het licht gereflecteerd. Hierdoor hoeft uw airco minder hard te werken op een warme zomerdag.
  • Hoger rendement op zonnepanelen: de lagere omgevingstemperatuur van een groendak verhoogt het rendement op uw zonnepanelen.
  • Dempt omgevingsgeluid: een sedumdak fungeert als geluidsbarrière waardoor u zowel binnen als buiten meer omgevingsrust ervaart.

Het aanleggen van uw eigen groendak, hoe doet u dat?

Sedummatten op uw groendak

Bekijk hier hoe u zelf een traditioneel groendak aanlegt. Deze handige video van 5 minuten legt het helemaal aan u uit.

Sedumtray op uw groendak

Wij zijn gestart met de verkoop van Sedumtrays ook wel sedumdak cassettes genoemd. Normaal en lichtgewicht.

Bij een groendak hoort grind

Heeft u een mooi groendak pakket uitgezocht? Dan bent u nog niet helemaal klaar. Met de juiste afwerking van uw groendak kunt u spreekwoordelijk het verschil maken tussen een 8 en een 10. Daarom is het zeer de moeite waard om hier aandacht aan te besteden. Maar hoe creëert u die juiste afwerking? Met grind!

Met grind zorgt u voor een vegetatievrije zone langs uw dakrand, dakraam of lichtkoepel. Dit heeft niet alleen een mooie afwerking als resultaat, maar het grind heeft ook nog eens een belangrijke functie. Met grind voorkomt u bijvoorbeeld dat er vuil, slib en andere viezigheid in uw afvoer terecht kan komen. Grind kunt u het beste gebruiken in combinatie met een bladvanger of bolrooster.

SEDUMDAK AANSCHAFFEN? LET OP DAT JE NIETS VERGEET!

Verschillende toebehoren voor uw sedumdak

Wilt u een groendak, dan is het belangrijk om rekening te houden met een aantal aandachtspunten. Want is uw dakbedekking wel wortelwerend? En heeft uw dak een opstaande dakrand of niet? In dit soort situaties kunnen wortelwerend folie en een dakrandprofiel uitkomst bieden. Maar u vindt nog veel meer handige items voor uw groendak in onze webshop.

Belangrijke items: bladvangers en bolroosters

Bladvanger
Wanneer uw platte dak een horizontale afvoer zoals op linker afbeelding heeft, kies dan voor een bladvanger. De zijuitloop kunt u eenvoudig in de afvoer plaatsen. Zo zorgt u ervoor dat bladeren en andere soorten vuil niet in uw afvoer terecht kunnen komen.

Bolrooster
Een bolrooster kunt u plaatsen in een verzonken afvoer zoals op de rechter afbeelding te zien is. Dit rooster biedt bescherming tegen het inrollen van grind. Ook wordt zo voorkomen dat uw afvoer verstopt raakt door bladeren en ander vuil.

Onderhoud

Hoewel sedumplanten onderhoudsarm zijn, bestaat er helaas niet zoiets als een onderhoudsvrij groendak. Maar dit betekent niet dat u wekelijks het dak op moet om bij uw groendak te gaan kijken. Het belangrijkste is dat u uw afvoer in de gaten houdt zodat deze niet verstopt kan raken. Verder is het goed om eens in de zoveel tijd het onkruid tussen de plantjes te verwijderen en ze bij aanhoudende droogte wat te bewateren. Voor een mooi en gezond sedumdak kunt u de planten het beste een keer in het jaar bemesten. Hiervoor kunt u Groendak Mest of Groendak Nutrition gebruiken.

Groendak premie

Soms krijgt u wel tot 50% van de aanschafwaarde terug. Lees hier of uw gemeente mee doet.

Voordelen sedum kopen

Waarom eigenlijk? Wij leggen aan u uit wat de voordelen zijn van sedummatten kopen.

ADVIES VRAGEN MAG ALTIJD!

Iedereen een groendak is onze missie