Een mos sedum dak: de historie

Als u iemand hoort spreken over een sedum dak, dan wordt er meestal een mos sedum dak bedoeld. Ondanks dat dit een foutieve naam uit het verleden is, wordt deze naam nog vaak gebruikt bij een vegetatielaag die tegenwoordig voornamelijk uit sedumplantjes bestaat. Dat terwijl mosdaken nog zelden voorkomen. Hoe zit dat precies?

In de tijd dat sedumdaken populair begonnen te worden, bestond de bovenste vegetatielaag uit mos. Mos oogt aantrekkelijk, is dun doordat er geen wortels zijn en is bovendien ook licht van gewicht. Allemaal eigenschappen die belangrijk zijn bij het aanleggen van een groendak. In theorie leek het handig dat de mos mooi dun bleef, maar het nadeel hiervan was dat de vegetatie amper houvast had. Daarnaast was het ook nog heel licht en daardoor waaide het snel van het dak. Bij warm weer verdorde het ook snel.

Het was dus tijd om opzoek te gaan naar een goed alternatief! Sedum bood de oplossing. Sedum is de verzamelnaam voor verschillende soorten vetplanten. De kleinere soorten bleken ideaal voor op een groendak. Vetplantjes zijn van nature namelijk oersterk en kunnen dus uitstekend tegen windhozen, krakende vorst, felle zon en extreme plensbuien. In een wisselvallig land als dat van ons, is dat natuurlijk een echte uitkomst. Niet alleen zijn het echte krachtpatsers, ook zijn ze erg licht. Dit zorgt ervoor dat de meeste dakconstructies een groendak heel goed kunnen dragen.

Wat is een sedum dak precies?

Dat een mos sedum dak een dak is waar sedum op groeit, dat is inmiddels duidelijk. Een goede eigenschap van deze vetplantjes is dat ze niet alleen oersterk zijn, maar ook in staat zijn om zichzelf in stand te houden en verder te ontwikkelen. Sedum is hierdoor dus onderhoudsarm en ideaal om op uw dak te plaatsen. In onze webshop hebben wij complete sedumpakketten voor zowel particulieren als bedrijven die een sedum mos dak willen (laten) aanleggen. Wilt u meer weten over wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op of vraag eenvoudig een offerte aan.

mos sedum dak

Daarom kiest u voor een mos sedum dak, alle voordelen op een rij

  1. Absorbatie: de vetplantjes absorberen water. Daarnaast zorgen de plantjes ervoor dat regenwater wordt gezuiverd en vertraagd wordt afgevoerd naar de regenpijp en het riool.
  2. Van CO₂ naar zuurstof: sedum filtert fijnstof uit de lucht en zet CO₂ om in zuurstof. Met een groendak draagt u dus bij aan een schonere lucht!
  3. Lagere omgevingstemperatuur: niet alleen water, maar ook zonlicht wordt door sedum geabsorbeerd, maar liefst 50%! Daar bovenop komt nog een reflectie van 30% en hierdoor hoeft uw airco minder hard te werken op warme zomerdagen.
  4. Hoger rendement op zonnepanelen: gevolg van de lagere omgevingstemperatuur is dat het rendement op uw zonnepanelen hoger wordt.
  5. Dempt omgevingsgeluid: de plantjes werken prima als extra geluidsbarrière. Op deze manier heeft u zowel binnen als buiten meer omgevingsrust.
  6. Doe-het-zelf: met onze sedummatten én aanleginstructie kunt u super simpel zelf uw eigen groendak aanleggen!

Lees hier alle voordelen van het hebben van een mos sedum dak.

sedum kopen groen dak plaatsen woonhuis
sedum kopen groen dak schuur woonhuis
sedummatten kopen groen dak met dakkapel en grind

Onderhoud van een groendak

Ondanks dat de vetplantjes bestand zijn tegen bijna alles, is er niet zoiets als een onderhoudsvrij mos sedum dak. Maar schrik niet! ‘Onderhoud’ klinkt in dit geval namelijk veel zwaarder dan dat het is. Door sedum van aandacht en een beetje liefde te voorzien, ben je immers al een heel eind. De afvoer en de hoeveelheid onkruid zijn in dit geval het belangrijkst om in de gaten te houden. Door dat een beetje bij te houden, wordt het totaal onderhoud steeds eenvoudiger. Daarnaast kunt u met de juiste bemesting een beetje extra power geven aan uw groendak. Het beste kunt u hiervoor Groendak Mest of Groendak Nutrition gebruiken.

Het aanleggen van uw eigen mos sedum dak, zo doet u dat!

Sedummatten op uw groendak

Zie hier hoe u zelf een traditioneel groendak aanlegt. Deze handige video van 5 minuten legt het helemaal aan u uit.

Binnenkort start de verkoop van cassettes

Wij starten eerdaags met de verkoop van Sedumtrays ook wel cassettes genoemd. Op aanvraag zijn deze al leverbaar.

Subsidie op groendaken

Soms krijgt u wel tot 50% subsidie op de aanschafwaarde. Lees hier of uw gemeente mee doet.

Voordelen sedum kopen

Waarom eigenlijk? Wij leggen aan u uit wat de voordelen zijn van sedummatten kopen.

ADVIES VRAGEN MAG ALTIJD!

Iedereen een groendak is onze missie