Een sedum dak: wat is het?

Een sedum dak wordt ook wel groendak of vegetatiedak genoemd. Het is een mooie manier om uw leefomgeving op een eenvoudig manier te vergroenen, zonder al te grote drastische veranderingen of inspanningen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om sedum op daken te plaatsen. Logisch, gezien gemeenten en organisaties ook meer aandacht besteden aan milieuvriendelijke bedrijfsvoering in de vorm van groendak premies.

Sedum op uw schuurdak, berging of aanbouw heeft vele voordelen. U levert op deze manier een bijdrage aan het milieu, geeft uw woning meer waarde mee en bespaart ook nog eens op uw energierekening. Een win-winsituatie dus. Bekijk onze sedum dak pakketten of vraag direct een offerte aan.

Sedumdaken van blije klanten

GEEN KEUZE STRESS, WIJ LEGGEN HET AAN U UIT

SedumSpecialist biedt 4 sedum dak pakketten

Sedumtray Click ‘n Go Light per m²

Oorspronkelijke prijs was: €56,95.Huidige prijs is: €49,95. incl BTW

Sedumtray Click ‘n Go per m²

Oorspronkelijke prijs was: €63,95.Huidige prijs is: €55,00. incl BTW

Lichtgewicht 45kg per m² (70mm)

Oorspronkelijke prijs was: €49,95.Huidige prijs is: €46,95. incl BTW

Pakket Traditioneel per m² (80-90 mm)

Oorspronkelijke prijs was: €54,95.Huidige prijs is: €49,95. incl BTW

De voordelen van sedum daken

  • Waterberheesing: het complex van substraat en vegetatie dient als buffer voor regenwater en dragen zo hun steentje bij tot het indijken van wateroverlast.
  • Doe-het-zelf: met onze aanleginstructies- en video’s is het zeer eenvoudig om uw eigen sedum dak aan te leggen.
  • Van CO2 naar zuurstof: de substraat en de planten nemen niet alleen CO2, benzeem en fijnstof op, maar breken ze ook af. U draagt dus bij aan een schonere lucht.
  •  Lagere omgevingstemperatuur: sedum neemt voor 50% zonlicht op en reflecteert ook nog eens 30%. Uw airco hoeft hierdoor minder hard te werken.
  • Bescherming dakbedekking: de verschillende lagen van een sedum dak bieden bescherming aan uw dakbedekking. Zo wordt uw dakbedekking beschermd tegen UV-straling en grote temperatuurschommelingen waardoor uw dak minder onderhevig is aan slijtage.
  • Biodiversiteit: een sedum dak compenseert het gebrek aan groen, vooral in de stadsomgeving. Het komt de terugkeer van vogels en insecten als bijen en vlinders.

Het aanleggen van uw eigen sedum dak, hoe doet u dat?

Sedummatten op uw sedum dak

Bekijk hier hoe u zelf een traditioneel sedum dak aanlegt. Deze handige video van 5 minuten legt het helemaal aan u uit.

Sedumtray op uw sedum dak

Wij zijn gestart met de verkoop van sedumtrays ook wel sedumdak cassettes genoemd. Normaal en lichtgewicht.

Bij een sedum dak hoort grind

Na het uitzoeken van een sedum dak pakket, bent u nog niet helemaal klaar. Nu is het namelijk tijd voor de juiste afwerking. Hiermee kunt u het verschil maken en het is dan ook zeer aan te raden om hier aandacht aan te besteden. Maar hoe geeft u uw sedum dak de juister finishing touch? Met grind!

Grind biedt een goede oplossing om een vegetatievrije zone te creëeren langs uw dakrand, dakraam of lichtkoepel. Het zorgt voor een mooie afwerking, maar het grind heeft ook een belangrijke functie. Zo voorkomt het dat slib, vuil en andere soorten viezigheid in uw afvoer terecht komen en voorkomt u verstoppingen. We raden u aan om grind te gebruiken in combinatie met een bladvanger of bolrooster. Benieuwd hoeveel grind u nodig heeft voor uw sedum dak? U kunt het eenvoudig berekenen met onze grind calculator.

SEDUM DAK AANSCHAFFEN? LET OP DAT JE NIETS VERGEET!

Verschillende toebehoren voor uw sedum dak

Bij het kopen van een sedum dak moet u rekening houden met enkele aandachtspunten. Want is dakbedekking wortelwerend? En heeft uw dak wel of geen dakopstand? In dat geval kunnen wortelwerend folie en een dakrandprofie uitkomst bieden. Nog meer handige items vindt u in onze webshop.

Belangrijke items: bladvangers en bolroosters

Bladvanger
Heeft u een plat dak met een horizontale afvoer zoals op de linker afbeelding, dan kunt u gaan voor een bladvanger. Zo zorgt u ervoor dat bladeren en andere soorten vuil niet in uw afvoer terecht kunnen komen.

Bolrooster
Een bolrooster is ideaal voor een verzonken afvoer die u ziet op de rechter afbeelding. Zo voorkomt u dat er grind in de afvoer komt. Bovendien kan de afvoer niet verstopt raken door bladeren en ander vuil.

Onderhoud

Sedum heeft over het algemeen weinig onderhoud nodig. Toch bestaat er helaas niet zoiets als een onderhoudsvrij sedum dak. Dit wil echter niet zeker dat u wekelijks het dak op moet. Het is vooral belangrijk dat u in de gaten houdt dat de afvoer niet verstopt raakt en er niet teveel onkruid groeit. Voor een mooi en gezond sedum dak kunt u de planten het beste een keer in het jaar bemesten. Hiervoor kunt u Groendak Mest of Groendak Nutrition gebruiken.

Groendak premie

Soms krijgt u wel tot 50% van de aanschafwaarde terug. Lees hier of uw gemeente mee doet.

Voordelen sedum kopen

Waarom eigenlijk? Wij leggen aan u uit wat de voordelen zijn van sedummatten kopen.

ADVIES VRAGEN MAG ALTIJD!

Iedereen een groendak is onze missie