Een sedum dakbedekking

Een dakbedekking bestaande uit sedum biedt een eenvoudige oplossing om uw leefomgeving op een stijlvolle manier te vergroenen. Naast een mooi aanzicht, is zo’n dak vol sedum ook nog eens goed voor het milieu. Niet zo gek dus dat sedumdaken steeds populairder worden, niet alleen bij gemeenten, maar ook bij organisaties.

Een groendak heeft veel verschillende voordelen. Het sedum zorgt voor esthetische waarde, verlengt de levensduur van uw dak en verhoogd en creëert meer biodiversiteit. Er zijn nog veel meer voordelen en deze kunt u allemaal lezen bij de SedumSpecialist. Heeft u al naar interesse? Bekijk onze pakketten!

Sedummatten bij de SedumSpecialist

Groendaken van blije klanten

De voordelen van sedum daken

  • Absorbatie: een sedumdak houdt regenwater vast. Ook vertraagt het de afvoer van water naar de regenpijp en het riool, zuivert het regenwater en verdampen de plantjes het water.
  • Doe-het-zelf: middels onze sedummatten én aanleginstructie kunt u supermakkelijk uw eigen sedumdak aanleggen.
  • Van CO2 naar zuurstof: de plantjes filteren fijnstof uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof. Met sedum dakbedekking draagt u dus bij aan een schonere lucht.
  • Lagere omgevingstemperatuur: zonlicht wordt voor 50% geabsorbeerd en voor 30% gereflecteerd door sedum. Fijn, want dat betekent dat uw airco minder hard hoeft te werken op een warme dag.
  • Hoger rendement op zonnepanelen: een lagere omgevingstemperatuur zorgt voor een hoger rendement op uw zonnepanelen.
  • Dempt omgevingsgeluid: de planten creëeren als het ware een soort geluidsbarrière, waardoor u zowel binnen als buiten meer omgevingsrust ervaart.

Het aanleggen van een sedum dakbedekking, hoe doet u dat?

Sedummatten op uw sedumdak

Bekijk hier hoe u zelf een traditioneel groendak aanlegt. Deze handige video van 5 minuten legt het helemaal aan u uit.

Sedumtray op uw sedumdak

Wij zijn gestart met de verkoop van Sedumtrays ook wel sedumdak cassettes genoemd. Normaal en lichtgewicht.

Bij sedum hoort grind

Heeft u al een mooi groendak pakket uitgezocht? Dan bent u er nog niet! De juiste afwerking van een groendak kan namelijk spreekwoordelijk het verschil maken tussen een 8 en een 10. Het is dan ook zeker de moeite waard om hier aandacht aan te besteden. Wat u nodig heeft voor deze finishing touch? Grind!

Met grind kunt u een vegetatievrije zone langs de dakrand, dakraam of lichtkoepel realiseren. Dit ziet er superstrak uit én heeft een belangrijke functie. Grind voorkomt dat er vuil, slib en andere viezigheid in uw afvoer terecht kan komen en op deze manier gaar u verstoppingen tegen. Voor het beste resultaat, gebruikt u grind in combinatie met een bladvanger of bolrooster. Hoeveel grind u precies nodig heeft voor uw groendak kunt u eenvoudig berekenen met onze grindcalculator.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

SEDUMDAK AANSCHAFFEN? LET OP DAT JE NIETS VERGEET!

Verschillende toebehoren voor jouw sedumdak

Kiest u voor sedum als dakbedekking, dan zijn er enkele dingen waar u op moet letten. Bijvoorbeeld of uw dakbedekking wortelwerend is. En of u een dak met of zonder dakopstand heeft. In dit geval zouden wortelwerend folie en een dakrandprofiel uitkomst kunnen bieden. Maar u vindt nog veel meer handige items voor uw sedumdak in onze webshop!

Belangrijke items: bladvangers en bolroosters

Bladvanger
Heeft u een plat dak met een horizontale afvoer zoals afgebeeld op de linker foto? Kies dan voor een bladvanger. De zijuitloop kunt u gemakkelijk in de afvoer plaatsen. Zo zorgt u ervoor dat bladeren en andere soorten vuil niet in uw afvoer kunnen komen.

Bolrooster
Een bolrooster kunt u gebruiken bij een verzonken afvoer zoals op de rechterafbeelding is te zien. Met een bolrooster kan er geen grind in de afvoer rollen en wordt voorkomen dat er verstoppingen ontstaan door bladeren en ander vuil.

Onderhoud

Sedumplanten zijn echte krachtpatsers en daardoor zeer onderhoudsarm. Heelaas bestaat er niet zoiets als een onderhoudsvrij sedumdak. Dat betekent niet dat u elk weekend het dak op hoeft om te kijken of alles nog goed gaat. Het belangrijkste is om uw afvoer in de gaten te houden zodat deze niet verstopt raakt. Verder worden de plantjes er blij van als u 1 à 2 keer per jaar het onkruid verwijderd en ze bij droogte bewaterd. Wilt u uw sedumdak mooi en gezond houden, dan kunt u ze met de juiste bemesting nét dat beetje extra power geven. Hiervoor kunt u Groendak Mest of Groendak Nutrition gebruiken.

Subsidie op groendaken

Soms krijgt u wel tot 50% premie op de aanschafwaarde. Lees hier of uw gemeente mee doet.

Voordelen sedum kopen

Waarom eigenlijk? Wij leggen aan je uit wat de voordelen zijn van sedummatten kopen.

ADVIES VRAGEN MAG ALTIJD!

Iedereen een groendak is onze missie