Welke sedum soorten zijn er?

Groendaken komen in allerlei verschillende soorten. Van echte daktuinen met struiken en bomen tot daken begroeid met mossen, kruiden en grassen. Voor groene daken wordt er ook vaak gekozen voor sedum, daarom ook wel sedumdak genoemd, maar waarom eigenlijk? Het antwoord is simpel: er is geen een plant die zó goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden als sedum. Harde wind, krakende vorst, stevige buien of felle zon, sedumplanten zijn echte krachtpatsers. Maar wist u dat er van sedum ook nog een heleboel soorten zijn?

“Er bestaan zo’n 600 soorten Sedum”

Van de 600 sedum soorten zijn er ongeveer 250 geschikt als bodembedekker. Bij de kweek van onze sedummatten gebruiken we 13 verschillende soorten. Kijkt u goed, dan kunt u per mat wel 6 tot 8 soorten sedum tegenkomen!

Sedum soorten

Welke sedum soorten zitten er op mijn dak? 

Sedum is te verdelen in drie verschillende soorten, namelijk lage, middelhoge en hoge soorten. Het lage type sedum wordt ook wel vetkruid genoemd. De planten worden maar 5 tot 10 centimeter hoog. Deze soort heeft kleine, bolvormige bladeren en is zeer geschikt voor een groendak met een lage substraatlaag. Middelhoog sedum kan tot wel 30 centimeter lang worden. De bladeren zijn minder bol dan bij de lage soorten. Deze plantjes zijn zeer geschikt als bodembedekker. Een hoge sedum soort kan de 75 centimeter aantikken. In dit geval stijgen de bloemstengels ver boven de bladstengels uit. Deze soort ontwikkelt ook grotere bloemschermen. Hieronder vindt u de sedum soorten waar wij mee werken, waarvan de linkerafbeelding de bladkleur en de rechterafbeelding de bloeikleur laat zien.

ACRE GOLDEN CARPET

ALBUM CORAL CARPET

ELLACOMBIANUM

FLORIFERUM

HYBRIDUM CZAR’S GOLD

KAMTSCHATICUM

MONTANUM

REFLEXUM BLUE SPRUCE

SELSKIANUM GOLDILOCKS

SEXANGULARE

SPURIUM COCCINEUM

SELSKIANUM GOLDILOCKS

SPURIUM SUMMER GLORY

SPURIUM SUMMER SNOW

Sedummatten kopen groen dak
sedummatten grind
Groene-daken