Een sedumdak: wat is het?

Een sedumdak, ook wel groendak genoemd, is een dak waar vegetatie op groeit. In dit geval bestaat deze vegetatie uit sedum. Sedum zijn vetplanten die zichzelf in stand kunnen houden en verder kunnen ontwikkelen. Het maakt de plantjes onderhoudsarm en daardoor zeer geschikt om op uw dak te plaatsen. Bij de SedumSpecialist vindt u complete sedumpakketten voor zowel particulieren als voor aannemers die zelf een groendak willen realiseren.

Groendaken van blije klanten

GEEN KEUZE STRESS, WIJ LEGGEN HET AAN U UIT

SedumSpecialist biedt 4 groendak pakketten

Sedumtray Click ‘n Go Light per m²

Oorspronkelijke prijs was: €56,95.Huidige prijs is: €49,95. incl BTW

Sedumtray Click ‘n Go per m²

Oorspronkelijke prijs was: €63,95.Huidige prijs is: €55,00. incl BTW

Lichtgewicht 45kg per m² (70mm)

Oorspronkelijke prijs was: €49,95.Huidige prijs is: €46,95. incl BTW

Pakket Traditioneel per m² (80-90 mm)

Oorspronkelijke prijs was: €54,95.Huidige prijs is: €49,95. incl BTW

De voordelen van sedum daken

  • Absorbatie: een sedumdak absorbeert regenwater. Bovendien vertraagt sedum de afvoer van water naar de regenpijp en het riool, wordt het regenwater gezuiverd en verdampt.
  • Doe-het-zelf: middels onze sedummatten en aanleginstructie is het erg eenvoudig om zelf uw eigen sedumdak aan te leggen.
  • Van CO2 naar zuurstof: de vetplanten filteren fijnstof uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof. Met een sedumdak draagt u dus bij aan een schonere lucht.

 

  •  Lagere omgevingstemperatuur: sedum neemt voor 50% zonlicht op. Daarnaast wordt het licht voor 30% gereflecteerd. Uw airco heeft hierdoor minder werk op een warme zomerdag.
  • Hoger rendement op zonnepanelen: de lagere omgevingstemperatuur die sedum creëert draagt bij aan het rendement op uw zonnepanelen.
  • Dempt omgevingsgeluid: een sedumdak fungeert als geluidsbarrière waardoor u zowel binnen als buiten meer omgevingsrust ervaart.

 

Het aanleggen van uw eigen sedumdak, hoe doet u dat?

Sedummatten op uw sedumdak

Bekijk hier hoe u zelf een traditioneel groendak aanlegt. Deze handige video van 5 minuten legt het helemaal aan u uit.

Sedumtray op uw sedumdak

Wij zijn gestart met de verkoop van Sedumtrays ook wel sedumdak cassettes genoemd. Normaal en lichtgewicht.

Bij een sedumdak hoort grind

Wanneer u een mooi groendak pakket heeft uitgezocht, bent u nog niet helemaal klaar. De juiste afwerking van uw sedumdak kan namelijk spreekwoordelijk het verschil maken tussen een 8 en een 10. Het is dan ook zeker de moeite waarom hier aandacht aan te besteden. Maar wat is dan precies die finishing touch van uw groendak? Grind!

Grind zorgt voor een vegetatievrij zone langs uw dakrand, dakraam of lichtkoepel. Dit ziet er mooi afgewerkt uit en heeft ook nog eens een belangrijke functie. Grind zorgt er bijvoorbeeld voor dat er geen vuil, slib en andere viezigheid in uw afvoer terecht kan komen, waardoor u verstoppingen voorkomt. Grind kunt u het beste gebruiken in combinatie met een bladvanger of bolrooster.

SEDUMDAK AANSCHAFFEN? LET OP DAT U NIETS VERGEET!

Verschillende toebehoren voor uw sedumdak

Wilt u graag een sedumdak, dan moet u rekening houden met een aantal aandachtspunten. Is uw dakbedekking wortelwerend? En heeft u een dak met of zonder dakopstand? In dit soort situaties kunnen wortelwerend folie en een dakrandprofiel uitkomst bieden. Maar u vindt nog veel meer handige items voor uw sedumdak in onze webshop.

Belangrijke items: bladvangers en bolroosters

Bladvanger
Wanneer uw platte dak een horizontale afvoer zoals op linker afbeelding heeft, kies dan voor een bladvanger. De zijuitloop kunt u eenvoudig in de afvoer plaatsen. Zo zorgt u ervoor dat bladeren en andere soorten vuil niet in uw afvoer terecht kunnen komen.

Bolrooster
Een bolrooster kunt u plaatsen in een verzonken afvoer zoals op de rechter afbeelding te zien is. Dit rooster biedt bescherming tegen het inrollen van grind. Ook wordt zo voorkomen dat uw afvoer verstopt raakt door bladeren en ander vuil.

Onderhoud

Sedumplanten zijn misschien onderhoudsarm, er bestaat helaas niet zoiets als een onderhoudsvrij sedumdak. Toch betekent dit niet dat u wekelijks het dak op hoeft. Het belangrijkste is om uw afvoer in de gaten te houden zodat deze niet verstopt raakt. Verder is het goed om eens in de zoveel tijd het onkruid tussen de plantjes te verwijderen en ze bij aanhoudende droogte wat te bewateren. Voor een mooi en gezond sedumdak kunt u de planten het beste een keer in het jaar bemesten. Hiervoor kun je Groendak Mest of Groendak Nutrition gebruiken.

Groendak premie

Soms krijgt u wel tot 50% van de aanschafwaarde terug. Lees hier of uw gemeente mee doet.

Voordelen sedum kopen

Waarom eigenlijk? Wij leggen aan u uit wat de voordelen zijn van sedummatten kopen.

ADVIES VRAGEN MAG ALTIJD!

Iedereen een groendak is onze missie