Wat is een extensief groendak?

Extensieve groendaken kunt u vaak vinden op garages, woondaken, schuren en schuine daken. Daarnaast vindt u ze ook steeds vaker op daken van bedrijven. Een extensief groendak noemen we extensief, omdat zo’n groendak onderhoudsarm is. Op extensieve groendaken kan sedum, kruiden, mos en gras groeien. De vegetatie groeit na het plaatsen zelfstandig door en heeft weinig water nodig. De groendaken die wij verkopen bestaan volledig uit meerdere soorten vetkruid (sedum) en verkopen wij als sedumdaken.

De dikte van de lagen onder de vegetatie is een ander kenmerk van een extensief groendak. Deze hebben een opbouwdikte van 4 tot 17 centimeter en kunnen een gewicht hebben van 30 tot 220 kg/m2.  In het geval van een lichtgewicht pakket bestaat het groendak enkel uit sedummatten met 8 tot 12 verschillende planten. De hoeveelheid waterbuffering is afhankelijk van de totale dikte. Als uw gemeente subsidie op groendaken geeft, dan zullen zij hier eigen richtlijnen voor hebben.

extensief groendak sedummatten biodiversiteit
extensief groendak aanleggen
extensief groendak substraat

Extensieve groendaken en subsidie

Niet elke gemeente verstrekt dezelfde groendak subsidies. Tussen gemeentes kan de subsidieregeling daardoor erg verschillen. Voor particulieren gaat het meestal om een extensief groendak. Zo’n groendak is een stuk intensiever wat betreft onderhoud als u het vergelijkt met een intensief groendak. Intensieve daken lijken vaak ook eerder op een tuin. Een intensief groendak houdt veel meer water vast en daardoor zijn de subsidieregelingen vaak gunstiger.

Verschil extensief intensief groendak Utrecht Voorbeeld

Sedum rol extensief groendakExtensief groendak lichtgewicht

Voor particulieren zijn lichtgewicht sedumpakketten een passende oplossing. SedumSpecialist biedt twee gewichtklasse, namelijk 45 en 55 kg in natte toestand. Beiden kunnen worden geplaatst op een dak met een hellingshoek tot 15 °c. Onze vegetatiematten bestaan uit 8 tot 12 soorten sedumplantjes.

Een dak met sedummatten is makkelijk te plaatsen en heeft enkel 1 keer per jaar onderhoud nodig.