Iedereen een sedum roof

Een sedum roof zult u waarschijnlijk steeds vaker zien. Het hebben van een sedum roof wordt immers steeds populairder. Niet alleen particuliere natuurliefhebbers, maar ook organisaties en gemeenten zien steeds meer het belang van dit soort daken. De SedumSpecialist legt graag aan u uit wat een sedum roof betekent, van welke voordelen u profiteert en hoe de opbouw hiervan eruit ziet. Heeft u al de nodige informatie opgedaan en wilt u zelf ook graag een sedum roof hebben? Vraag dan direct een offerte bij ons aan.

sedummatten kopen voor uw sedum roof

Wat is een sedum roof?

Een andere benaming voor sedum roof is groendak of sedumdak. Een sedum roof is simpel gezegd een dak waar een bepaalt soort vegetatie op groeit. Hierbij kunt u denken aan kruiden, grassen of vetplanten. U kunt uw dak ook laten beplanten met heide of duinplanten. U kunt dan de overweging maken om de begroeiing te combineren met windmolens of zonnepanelen. We spreken dan niet meer van een sedum roof, maar een energiedak.

Heeft uw dak een hellingsgraad tussen de 1° de 45°? Dan is het uitermate geschikt als sedum roof. Wanneer de hellingsgraad groter is dan 35° moeten er in de meeste gevallen speciale technieken worden toegepast die ervoor zorgen dat uw groendak netjes op zijn plek blijft zitten. We kunnen sedumdaken onderscheiden in twee varianten: een intensief groendak en een extensief groendak.

Intensief groendak

Op een intensief groendak bestaat de beplanting uit plantjes en struiken die ook in tuinen op de begane grond te vinden zijn. We noemen dit soort daken ook wel daktuinen of plantendaken. Op zulke daken zijn planten, struiken, kruiden, grassen en soms zelfs bomen te vinden. Bij een intensief groendak is het heel erg belangrijk dat uw dakconstructie stevig genoeg is om het gewicht van het groendak te kunnen dragen. Bij dit soort tuinen is, is net als bij een reguliere tuin, veel onderhoud een vereiste.

Kenmerken

 • Intensieve groendaken zijn geschikt voor daken met een helling van 1° tot 4°.
 • De laagdikte is groter dan 20 cm.
 • Het gewicht van een daktuin is 200 kg/m². Hiervoor is een aangepaste dakconstructie nodig.
 • Er is een vergunning en controle nodig door een bouwkundige.
 • Een daktuin is onbeloopbaar.
 • Veel onderhoud is een vereiste.

Extensief groendak

We spreken van een extensief groendak als het groendak voornamelijk uit mossen, sedum en kruiden bestaat. Als u kiest voor een sedum roof zoals wij die verkopen, dan bestaat een extensief groendak alleen uit meerdere soorten sedum. Dit soort groendaken is onderhoudsarm. De vetplantjes waaruit onze sedum bestaat, zijn mega sterk en kunnen zo tegen verschillende weersomstandigheden. Daarnaast is dit type dak goedkoop, licht en eenvoudig zelf aan te leggen.

Kenmerken

 • Extensieve groendaken zijn geschikt voor daken met een helling van 1° to 45°.
 • De laagdikte is kleiner dan 20 cm.
 • Het gewicht van een sedumdak is 40 tot 110 kg/m².
 • Er is geen vergunning nodig, maar wel een controle door een bouwkundige.
 • Op dit groendak kunt u lopen, mits u dit niet te vaak doet.
 • Dit type sedum roof is onderhoudsarm.

Wat is beter, een intensief of extensief groendak?

Voor welk type sedum roof u ook zult kiezen, er is geen goed of fout. Het is in uw keuze belangrijk waar uw voorkeur naar uit gaat. Wilt u liever mos en kleine vetplantjes op uw dak? Dan raden wij een extensief groendak aan. Wanneer uw voorkeur uit gaat naar uitgebreidere beplanting zoals grassen, struiken en eventueel bomen, dan kunt u beter gaan voor een intensief groendak. Bij het maken van deze keuze is het belangrijk om uit te zoeken of uw dat het gewicht aankan en kan een intensief groendak enkel op een plat dak geplaatst worden. Er zijn dus een aantal zaken waar u rekening mee moet houden wanneer u op zoek bent naar een groendak. Weet u niet goed waar u moet beginnen? Wij staan voor u klaar om u te voorzien van een persoonlijk advies. Wij informeren u graag over de verschillende type daken en denken mee welk soort sedum roof het beste bij u past.

Sedum kopen Groendak zelf plaatsen thuis

Wat kost een sedum roof?

Een sedum roof kost gemiddeld tussen de €40,00 à €200,00 per m². Overigens is dit bedrag niet leidend aangezien de prijs afhankelijk is van uw persoonlijke wensen en de hoeveelheid subsidie die u kunt krijgen. Wilt u een indicatie van de kosten? Vul dan het aantal meters dat u nodig heeft in bij onze totaalpakketten om in de winkelmand de totaalprijs te zien. Mocht u in aanmerking komen voor subsidie, dan kunt u dat bedrag nog van de totaalprijs afhalen. U heeft dan een richtprijs voor uw groendak.

GEEN KEUZE STRESS, WIJ LEGGEN HET AAN U UIT!

SedumSpecialist biedt 4 sedum roof pakketten

Sedumtray Click ‘n Go Light per m²

Oorspronkelijke prijs was: €56,95.Huidige prijs is: €49,95. incl BTW

Sedumtray Click ‘n Go per m²

Oorspronkelijke prijs was: €63,95.Huidige prijs is: €55,00. incl BTW

Lichtgewicht 45kg per m² (70mm)

Oorspronkelijke prijs was: €49,95.Huidige prijs is: €46,95. incl BTW

Pakket Traditioneel per m² (80-90 mm)

Oorspronkelijke prijs was: €54,95.Huidige prijs is: €49,95. incl BTW

Daarom kiest u voor een sedum roof, alle voordelen op een rij

 1. Absorbatie: een groendak neemt water op. Daarnaast wordt het regenwater gezuiverd en zorgt de sedum ervoor dat het water eerder verdampt.
 2. Doe-het-zelf: met onze sedummatten én handige aanleginstructie heeft u binnen no-tim uw eigen groendak aangelegd.
 3. Van CO2 naar zuurstof: sedum filtert fijnstof uit de lucht en zorgt dat CO2 wordt omgezet in zuurstof. Een sedum dak is dus niet alleen mooi voor het oog, maar draagt ook nog eens bij aan een schonere lucht!
 4. Lagere omgevingstemperatuur: sedumplantjes absorberen niet alleen water, maar ook zo’n 50% zonlicht. Daarnaast wordt nog eens 30% van het zonlicht gereflecteerd. Handig, want zo hoeft uw airco op warme dagen minder hard te werken.
 5. Hoger rendement op zonnepanelen: omdat er door sedum een lagere omgevingstemperatuur ontstaat, heeft u meer rendement op uw zonnepanelen.
 6. Dempt omgevingsgeluid: vetplantjes hebben een geluiddempend effect, waardoor u zowel buiten als binnen meer omgevingsrust ervaart.

Bekijk hier alle voordelen van het hebben van een sedum roof.

groendak detail

Uw groendak in detail,
hoe ziet de opbouw eruit?

Van plan een sedum roof aan te (laten) leggen? Wij laten u graag zien hoe uw groendak wordt opgebouwd

Wilt u op uw woning of schuurdak zelf een groendak aanleggen? Dat is niet eens zo ingewikkeld! U heeft er niet eens groene vingers voor nodig. Wat wél nodig is om uw groendak tot een succes te maken, is een goede voorbereiding.

“Een goed begin is het halve werk.
Ook bij groendaken”

Een succesvol groendak zit ‘m voornamelijk in het op de hoogte zijn van de details die het meest belangrijk zijn. Op deze manier voorkomt u dat een sedum roof een teleurstelling wordt.

Opbouw van een sedum roof

Een sedumdak wordt vaak als volgt opgebouwd:

 1. Beschermdoek: deze doek zorgt ervoor dat uw dakbedekking niet beschadigd.
 2. Drainage: met een drainage wordt het overschat aan water afgevoerd. Deze laag komt direct op de dakbescherming.
 3. Wortelwerende folie: met deze derde laag voorkomt u schade aan uw dak door wortelgroei.
 4. Substraatrol: hierin kan het sedum gaan wortelen. Daarnaast is deze laag geschikt om veel water op te slaan.
 5. Vegetatiemat: dit is de laatste laag van uw groendak. Hierop groeien zo’n 6 tot 8 soorten sedum.

In het algemeen is de opbouw van een sedum roof gelijk. Toch wordt de opbouw in de praktijk steeds iets anders uitgevoerd. Dit is voornamelijk het geval wanner uw groendak specifieke kenmerken heeft omdat uw dak bijvoorbeeld een hogere hellingsgraad heeft of meer gewicht kan dragen. De hellingsgraad en het draagvermogen van uw dak zijn dan ook de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden voordat u een sedumdak aanschaft.

De hellingsgraad en het draagvermogen worden de uitvoeringsdetaillering genoemd. Heeft u een plat dak? Dan ziet de opbouw van een sedum roof er anders uit dan wanneer u een schuin dak hebt. Daarnaast is er ook nog onderling verschil tussen een hellingsgraad van 15°  en 25°. Dit geldt ook voor het draagvermogen van uw dak. Het is van belang om te weten of uw dak 50kg per m² kan dragen of 70kg per m². Wij raden u aan om dit soort details van te voren voor uzelf op een rijtje te zetten.

Zelf een groendak plaatsen, hoe doet u dat?

Traditioneel sedum roof zelf leggen

Bekijk hier hoe u zelf een traditioneel sedumdak plaatst. Deze handige video van 5 minuten legt het volledig aan u uit.

Binnenkort starten wij met cassettes

Wij starten eerdaags met de verkoop van Sedumtrays ook wel cassettes genoemd. Deze zijn makkelijk te plaatsen, kijk maar.
Groene daken
Groene daken
Groene-daken