Zelf een groendak aanleggen?

Overweegt u de aanschaf van een groendak? Vooral doen! Het hebben van een groendak heeft namelijk heel veel voordelen. Bovendien is het zelf aan leggen zeer eenvoudig. Ook als u geen groene vingers heeft. Met onze aanleginstructies helpen we u graag op weg.

Instructies voor het plaatsen van een groendak

U kunt kiezen uit verschillende typen groendaken. Want gaat u voor een traditioneel of een lichtgewicht groendak? Wilt u sedummatten of cassettes? Welke groendak soort uw voorkeur heeft maakt in de basis niet uit. Met onze aanleginstructies nemen we u stap voor stap mee naar een kleurrijk dak.

Aanleginstructies van onze groendak pakketten

Traditioneel groendak plaatsen

Op deze pagina leggen we u uit hoe u ons meest verkochte pakket, het traditionele groendak, eenvoudig zelf kunt aanleggen. Dit groendak pakket bestaat uit een drainage met filtervlies, daktuinsubstraat en een sedummat, waarop 8 tot 12 soorten sedum te vinden zijn. Een traditioneel groendak is uitermate geschikt voor platte tot zeer licht hellende daken met een maximale dakhelling van 15 graden. Ideaal dus voor schuurdaken, bergingen en bijgebouwen.

Voorbereidingen

  • Gaat u op uw dak aan het werk, let dan vooral op de veiligheidseisen omtrent werken op hoogte (bijv. dakrandbeveiliging, valbescherming, veiligheidshelmen).
  • Maak een reële planning ten aanzien van transport, personeel, verticaal transport en/of ander materiaal.
  • Zorg voor een geschikte locatie waar de pallets met vegetatiematten direct na het lossen tijdelijk geplaatst kunnen worden.
  • Controleer de mogelijkheid om het groendak direct na plaatsing te verzadigen met water.

Wat te doen na levering?

  • Zorg dat de pallets met de vegetatiematten zoveel mogelijk in de schaduw komen te staan.
  • Houd met het uitrollen van de vegetatiematten rekening met de weersomstandigheden. Bij warm weer is snel handelen een vereiste.
  • Verdeel – afhankelijk van de toegestane maximale dakbelasting – de materialen over het dakoppervlak.
  • Let er bij het dragen van de vegetatiemat op dat het uiteinde van de rol altijd bovenop ligt.

In 9 stappen zelf een groendak aanleggen

Aanleggen plaatsen groendak 1

Stap 1 – Schoonmaken
Begin met het schoonvegen van uw dak. Controleer hierbij direct of het dak niet beschadigd is en dus helemaal waterdicht. Dit om lekkages te voorkomen.

Aanleg groendak 2

Stap 2 – Wortelwerend folie (optioneel)
Wij raden u aan om wortelwerende folie te gebruiken en zo uw dak te beschermen. Zorgt er bij het plaatsen van de folie voor dat u een overlap van 50 cm hanteert.

Plaatsen groendak 3

Stap 3 – Beschermdoek (optioneel)
U kunt er eventueel voor kiezen om uw dak nog meer te beschermen door gebruik te maken van een beschermdoek. Deze plaatst u tot aan de rand, waarbij u rekening houdt met een stukje overlap zodat alles goed op elkaar aansluit.

Aanleg plaatsen groendak 4

Stap 4 – Aanbrengen drainage
U doet er goed aan om, wanneer nodig, de drainage op de grond op maat te snijden. Let op: snijd nooit op uw dakbedekking zelf. Vervolgens rolt u de drainagebanen tot aan de dakrand en zorgt u ervoor dat het volledige dakoppervlak is bedekt.

Groendak aanleggen 5

Stap 5 – Profielen plaatsen
Voor deze stap is het van belang dat de afvoer vrij is van zowel folie als beschermdoek en drainagelaag. Hiervoor kunt u een bolrooster of een bladvanger gebruiken. De scheidingsprofielen plaats u 20 tot 30 cm van uw dakrand. Hiervan wijst de L vorm richting het grind, wat later wordt geplaatst.

Groendak plaatsen aanleggen

Stap 6 – Substraat aanleggen
Zorg dat u voor deze stap een hark bij de hand hebt. Zo kunt u het daktuinsubstraat goed verdelen. De substraatlaag dient goed verzadigd te zijn met water voordat u de sedummatten gaat plaatsen.

Aanleg plaatsen groendak

Stap 7 – Grind aanbrengen
Het grind verdeelt u tussen het scheidingsprofiel en de dakrand. Hierbij is het van belang dat de grindlaag even hoog is als de hoogte van het scheidingsprofiel.

Plaatsen aanleggen groendak

Stap 8 – Sedummatten uitrollen
Voordat u begint, kunt u met een stevig kartelmes de matten op het juiste formaat snijden. Controleer daarna eerst of de mat de juiste positie heeft en rol daarna pas door. Het einde van de rol plaatst u tegen de dakrand. Zorg dat de banen goed op elkaar aansluiten, maar er GEEN overlap is. Kale plekken kunt u opvullen met reststukken.

Aanleg plaatsen groendak

Stap 9 – Irrigeren
Ligt het sedum op uw dak, maak deze dan direct goed vochtig totdat het substraat helemaal vol water zit. Dit komt de doorworteling ten goede. Legt u uw groendak is een droge periode, dan doet u er goed aan regelmatig te bevochtigen tijdens het aanleggen.

GEEN KEUZE STRESS, WIJ LEGGEN HET AAN JE UIT!

SedumSpecialist biedt 4 groendak pakketten aan

Bent u klaar om te beginnen met het aanleggen van uw eigen groendak? Dan is het tijd om de nodige producten in huis te halen. Speciaal voor u hebben we verschillende groendak pakketten samengesteld. Bekijk en vergelijk zodat u precies weet wat u nodig heeft. Nog vragen, dan mag u natuurlijk ook altijd met ons contact opnemen.

Sedumtray Click ‘n Go Light per m²

Oorspronkelijke prijs was: €56,95.Huidige prijs is: €49,95. incl BTW

Sedumtray Click ‘n Go per m²

Oorspronkelijke prijs was: €63,95.Huidige prijs is: €55,00. incl BTW

Lichtgewicht 45kg per m² (70mm)

Oorspronkelijke prijs was: €49,95.Huidige prijs is: €46,95. incl BTW

Pakket Traditioneel per m² (80-90 mm)

Oorspronkelijke prijs was: €54,95.Huidige prijs is: €49,95. incl BTW