Kan ik op mijn dak sedum plaatsen? Dit is veruit de meest gestelde vraag die wij in onze mailbox voorbij zien komen. Het realiseren van groen op uw dak is niet zo complex als het misschien lijkt, maar zeker weten of uw schuur, aanbouw of opbouw het kan dragen, is een ander paar mouwen. In deze blog informeren we u graag over het gewicht van sedum, soorten daken en dakbedekking.

“Heeft uw dak nu een grindlaag dan kan er ook een sedumdak op uw dak”

We beginnen deze blog met een grind-quote. Een dikke grindlaag van minimaal 5 cm weegt al rap net zo zwaar als een groen dak. Ook niet geheel onbelangrijk om te weten is dat een standaard berekening voor een normaal plat dak 64 kg per m² betreft. Dit geldt bijvoorbeeld voor een normale aanbouw.

 

Kan uw dak een sedumdak dragen?

Hier vast enkele aandachtspunten:

 • De dakbedekking moet vaneigens waterdicht zijn;
 • De rand van uw dak moet hoog genoeg zijn, let dus op de hoogte van het pakket;
 • Let bij de pakketkeuze op de dakhelling van max 15°;
 • Grind moet u altijd eerst verwijderen;
 • Laat de sedumplanten niet in contact komen met het zink op uw dak;
 • Staat er water op het dak? Niet meer dan 2 cm;
 • Zijn er voldoende hemelwaterafvoeren aanwezig;
 • Staat uw dak enkel in de schaduw overleg dit dan met onze specialist;
 • Een groen dak kan niet op golfplaat materiaal geplaatst worden;
 • 8 van de 10 daken zijn geschikt voor een lichtgewicht groen dak;
 • Dakconstructie met EPDM, PVC, beton of bitumen voldoen

Bereken het gewicht voor je sedumdak

Bereken de draagkracht van uw dak

Vaak wordt de vuistregel gehanteerd; kunt u op een dak lopen dan kan er ook een sedumdak geplaatst worden. Nu kunt u dit niet altijd makkelijk uitvoeren, u zult net uw ladder hebben uitgeleend. Daarnaast slaapt het toch een stuk beter als u iets zekerder bent van uw zaak. Nu is de eerder genoemde grind-quote ook een goede om op terug te vallen, maar wat als u geen grindlaag hebt? Dat wordt een rekensom!

Kunt u de balken constructie zien, of hebt u tekeningen? Dan kunt u met onderstaande gegevens uitsluitsel geven. De platen op uw dak zullen minimaal 18 mm dik moeten zijn en moeten dakbedekking bevatten. Verder zit er 61 cm tussen

het hart van de balk en de balken ernaast. Verder kijken we nog naar de dikte en hoogte van de balk voor de overspanning. Met onderstaande verhouding hebt u een draagkracht van 64-65 kg m².

Minimale lengte balken overspanning om een groendak te kunnen dragen:

 • 2 meter overspanning  > 3,8 cm dik  en 14,5 cm hoog
 • 2,5 meter overspanning > 5,8 cm dik en 14,5 cm hoog
 • 3 meter overspanning >  5,8 cm dik en 17 cm hoog
 • 3,5 meter overspanning > 5,8 cm dik en 19,50 cm hoog

Let op het totaalgewicht van uw groene dak

Gewicht is de belangrijkste factor bij de vraag of uw dak geschikt is voor sedum. Bij het bepalen van het gewicht speelt het soort en de dikte van de substraat­laag een grote rol. Hoe dikker deze laag is, hoe meer gewicht het kan dragen. Wilt u het gewicht van een sedumdak uitrekenen? Dan kunt u het beste uitgaan van het zwaarste scenario, het scenario waarin een groendak verzadigd is. Vergelijk de verzadigde gewichten van onze pakketten voor groene daken.

Is mijn dak sterk genoeg voor een sedumdak?

Dakbedekking en een sedumdak

Wat voor dakbedekking ligt er nu op uw dak? En wat betekent dat voor een sedumdak?

Bitumen

De meest voorkomende is toch wel het donkergrijze bitumen dak. Bij een dak ouder dan 10-15 jaar moet u het dak goed inspecteren op lekkage en/of oneffenheden. Het kan raadzaam zijn het dak duurzaam te vervangen met bijv. EPDM. Is het dak duidelijk wat jonger, dan is het aan te raden om wortelwerende folie aan te brengen. Met een sedumdak verlengt u overigens de levensduur van uw dakbedekking.

EPDM/PVC

Deze materialen zijn gemaakt van synthetisch rubber en hebben een duurzame werking. Het materiaal kan 50 tot 60 jaar mee. Dit kun je verlengen door het plaatsen van een sedumdak. Deze dikke rubber laag is wortelbestendig en heeft dus geen extra folie nodig. Het opnieuw bedekken van uw dak met PVC of EPDM kost ongeveer €30 – €50 per m2.

Watervast beton

Dit zal niet vaak voorkomen maar in het geval van watervast beton is het niet nodig om folie te plaatsen ter bescherming van de dakbedekking. Zorg wel dat de opstaande rand hoog genoeg is. Een grindrand zal in dit geval niet nodig zijn.

Nog vragen? Stel ze gerust!