Een samenvoeging van een sedumdak en zonnepanelen? Dat is mogelijk! Bovendien is het ook nog eens verstandig. Want wist u dat sedumdaken en zonnepanelen elkaars prestaties aanzienlijk verbeteren?

sedumdak en zonnepanelen

Hoger rendement

Door het samenvoegen van zonnepanelen en sedum op uw groene dak, zorgt u in eerste instantie voor een stijging van het rendement van uw zonnepanelen. Dit komt doordat een sedumdak minder opwarmt dan een algemeen dak. Zonnepanelen presteren beter bij een omgeving met lagere temperaturen. Sedumdaken blijven zo koel, doordat ze meer zonlicht afstralen dan een gewoon dak. Op warme dagen is het temperatuurverschil soms zelfs zo groot dat een sedumdak de helft minder warm wordt dan daken met bitumen of zwarte materialen.

Zonnepanelen lopen rendement mis door de hoge warmtegraad van bitumen en zwarte daken. Studies hebben aangetoond dat de combinatie van zonnepanelen met een sedumdak resulteert in een aanzienlijke verbetering van het rendement met 16%! Dit is zonder twijfel een groot verschil vindt u ook niet?

sedumplanten

Biodiversiteit

Het combineren van een sedumdak en zonnepanelen op uw groene dak, leidt tot niet alleen een hoger rendement, maar ook tot verhoogde biodiversiteit. De aanwezigheid van zonnepanelen veroorzaakt verschillende omstandigheden van wind, zon en schaduw op uw groene dak. Dit resulteert in meer variatie en biodiversiteit. Sommige soorten sedumplanten prefereren de schaduw boven zonlicht en zullen zich daarom vestigen onder de zonnepanelen. Hierdoor bent u ook nog eens duurzaam bezig!

Behoud panelen.

Een  omgeving met lagere temperaturen leidt tot een vermindering van slijtage aan de zonnepanelen. Dit is een groot voordeel. Hierdoor zullen uw zonnepanelen langer meegaan als ze op een groen dak met sedum zijn geplaatst dan op een normaal dak.

Een combinatie van een sedumdak met zonnepanelen is voordelig voor uw financiële bewustwording en u draagt ook bij aan duurzaamheid. Extra groen dus! Kiest u ook voor een groen dak met dubbele voordelen?